Resten av dagarna i Salerno

Det blev lite ont om tid för bloggande eftersom restaurangbesöken blev såpass sena.

Onsdag och torsdag var dagar då vi mest låg och slappade på stranden samt irriterade oss på hotellet och dess dåliga service, så inte så mycket att säga där, förutom att på onsdagen så tog vi en tur runt Vietri (närmaste bebyggelsen) och besökte enda restaurangen där vi kunde äta annat än tomat+mozarella+basilika =P

Här kommer lite bilder därifrån (blandat onsdag och torsdag):

http://hekla.nu/Galleri/Salerno/resten/vietri/

http://hekla.nu/Galleri/Salerno/resten/l_araba_fenice/

Fredagen däremot, då åkte vi till andra stora utflykten, Capri.

Dagen började tidigt, 06:50, för vi skulle ta en buss 07:40, nr 4.
Den dök inte upp.
Vår sekundärbuss, nummer 9, skulle komma 07:47.
Det gjorde den, men det var en ANNAN nia visar det sig.
Båten går 08:20.
Dagen räddas av att busschauffören förlänger sin tur och släpper av oss i  närheten.
Då visar det sig att biljetterna behöver checkas ut när vi ska på båten, det är problem med att hämta ut biljetter och bara tio minuter kvar.
08:18 får vi biljetterna, 08:19 kommer vi ombord på båten, 08:20 åker den.
Sedan kan vi pusta ut och få åtnjuta en fin båtfärd.

Nedan kommer bilder som är en kombination av resan dit, en resa runt Capri och resan tillbaka.

http://hekla.nu/Galleri/Salerno/resten/Capri/Båtfärd/

Totalt var det 4 timmars båtfärd, och även om jag av och till läste en del bok så var det i det stora hela roligt.

Capri var en mycket vacker ö, titta bara på omgivningen. Vi hade hjälp av en duktig guide som såg till att vi hann med så mycket som möjligt och berättade mycket intressant om ön.

Vi hade tur och den blå grottan var öppen. Det är en såpass liten öppning in dit att om det inte är ebb och lugnt vatten kommer man inte in.
Att ta sig in dit krävde att man lade sig ned i båten (längre ned än Helena på bilden), och killen som rodde fick rycka in oss via en kedja. Inne i grottan lekte han och de andra roddarna lite med akustiken och de klara blå färgerna var häftiga. Ett par hade lyckats få dem att gå med på att bada där, men det hade vi inte tänkt på.

Nästa större utflykt var solberget, dit man åkte upp med skidlift och fick en fantastisk utsikt över hela Capri. Vi tog lite förfriskningar och hade det trevligt.

Efter det togs vi till Axel Munthes Villa som var riktigt fin, många häftiga klenoder och guiden hade mycket roligt att berätta. Trädgården var enormt vacker men väldigt svår att fånga på bild. Helena blev väldigt fäst vid en Sphinx där.

Resten av tiden gick vi runt på ön i lite olika miljöer och åt glass och dylikt.

Sen bar det hem igen.

Fredag till lördag natt var det svårt att sova då de hade disco mellan 23:50 och 05:00 på natten, vilket gjorde att hemvägen på lördag var lite seg, men fungerade bra.

Pompei

Utflykten till Pompei började med en stående bussresa på snirkliga vägar, men betala fick vi inte göra för det var för trångt.

Sen gick vi till tåget och satte oss på hyfsat bekväma säten, resan tog fyrtio minuter.

Vägen dit var lite fylld av folk som ville lura på en att just de var bästa sättet att uppleva pompeji på och vi lyckades blir lurade av några av dem för 15 euro för ett par walkie-talkies med information som vi inte använde efter att vi fick en bra bok som ingick i entrépriset.

Men, på vägen mötte vi också en söt hund samt gick in en vacker kyrka:

https://hekla.nu/Galleri/Salerno/2/

Sen kom vi till Pompeji.

Det var en fantastisk upplevelse och vi hade tur med att det var molnigt annars hade det varit väldigt jobbigt. Det fascinerande är egentligen ingen av de enskilda delarna utan helheten, just när man känner att man går igenom en stad och faktiskt i många fall känner att husen de rika hade då fortfarande är sådana man skulle vilja bo i, framför allt dess trädgårdar.

De flesta av höjdpunkterna har vi försökt fånga i bildformat, och eventuellt kan vi i framtiden skriva kommentarer om bilderna:

https://hekla.nu/Galleri/Salerno/2/Pompei/

Resan, ankomsten och första dagen

Resan börjar bra med skjuts till flygbuss (tack pappa) och sen allt det sedvanliga.

Första irritationen var att min väl förberedda surfplatta med filmer minsann inte hade lagt sig i något bra sovläge så den var helt urladdad. Så en bok gick åt på vägen hit (ebokläsare ftw).

Första flyget hade vi tre säten för oss själva, varav ett hade extra benutrymme, andra flyget hade vi båda extra benutrymme. Klart nice =)
Lite oklart varför vi fick det, men det var vingplatserna.

När vi landade så skulle vi ta taxi, och här blev saker lite förvirrade. Vi tror vi råkade hamna i kön för lokal taxi men han gick med på att köra oss från Napoli till Salerno för ett pris som först verkade lite högt men som visade sig väl förtjänta.

Väl inne i Salerno tar han upp Google Maps som visar oss till botten av hotellet, vilket mtp höjden var föga lämpligt. Det underlättade inte att hans kunskap i engelska var i stort sett obefintlig.
Vi lärde oss också att Salerno har en egenskap som den delar med Gamla stan, många enkelriktade med tvivelaktig märkning.

Summa summarum tog det ganska mycket längre än de 30-40 minuterna att komma fram, totalt sett snarare 80-90 minuter =P
Stackarn hade dessutom köer tillbaka.

Väl inne i hotellet noterar vi att vi bor på våning -5, bottenplanet, och för att ens komma dit måste vi ta en hiss ned två våningar.
Det placerar oss fortfarande mycket högt över vattnet.

Så, just när vi kom fram kändes det lite segt.

Första dagen här har dock varit skön, varmt i luften, varmt i vattnet och lugnt och skönt. Maten verkar väldigt fokuserad på tre saker:

  1. Seafood
  2. Pasta
  3. Pizza

Och både pastan och pizzan tenderar att ha fisk på sig.

Pastan är dock god så länge vi hittar vegetariska alternativ, och vi har googlat fram lite alternativ.

Här finns ett Galleri

Och, jag vill inte att det här ska låta gnälligt och vi ÄR nöjda, bara det att sakerna som stuckit ut varit mer av det gnälliga hållet so far ;)

I morrn tror vi att det blir dags att vandra omkring i Pompeji, så det ska bli häftigt!

Yttrandefrihet

Jag är helt för att det ska finnas höjd.
Dock finns det en fundamental skillnad mellan kritik inifrån och kritik utifrån.

Västvärlden är kristen, även om många lever sekulärt, framför allt i Sverige.

Det gör att det är ett angrepp på det som aktivt påverkar vår vardag, det är helt enkelt en del av en aktiv samhällsdebatt.
Motsvarande nivå är att kritisera och fördöma muslimer somf försöker upprätthålla Sharia eller betvingar sina barn att göra saker som inte passar i ett västerländskt samhälle.

När vi angriper kulturella företeelser som kommer utifrån och som inte direkt påverkar oss?

Det är ett annat fenomen.

Jag säger inte att det inte kan göras väl, jag tycker exempelvis att South Park har hållit en ganska god ton vad gäller Muhammed (även om deras senaste avsnitt tyvärr blev censurerat) just för att de kritiserar det med viss takt.

För att dra en analogi, jag driver ofta rätt mycket med min fru och hennes vanor, jag driver även med mina syskon och föräldrar. Detta är ok för att det görs utifrån ett fundament av att jag älskar dem.
Om andra sa samma saker som jag sa till dem skulle jag försvara dem och bli förbannad.

Externt och internt lyder under olika regler.

Hemma och utvilade!

Finns inte så mycket mer att nämna om resan!

Vi snorklade en dag till och sen åkte vi hem och såg på en massa filmer under dagen.

Den här posten är mest för att lägga till en länk till bilderna.

Dvs, hela galleriet med de bilderna vi tog och ville behålla.

Eller, ett par mer än vi bryr oss om, men det är rätt nära sanningen iaf ;)